top of page

על התוכנית

פרויקט 'אוניברסיטה בעם' מבקש לפתוח את שערי האוניברסיטאות בישראל בפני אוכלוסיות מוחלשות ולאפשר להן לרכוש ידע שימושי וחיוני בסביבה אקדמית, ככלי לשינוי חברתי.

תלמידים יושבים בשיעור באודיטוריום של אוניברסיטת תל אביב

אנחנו עוסקים בהשוואת הזדמנויות.
אנחנו מביאים א.נשים מאוכלוסיות רווחה, המגיעים מרקע סוציו אקונומי קשה וסובלים מפערי-ידע משמעותיים, לתוך מעמקי החוגים הכי יוקרתיים באוניברסיטאות הכי טובות במדינה. ואם היינו אומרים לכם ולכן שזה משנה את פני החברה שלנו.

המודל הוא פשוט: בשעות הערב האוניברסיטאות ריקות, ואנחנו ממלאים את המסדרונות בלומדים ולומדות בני 18-60 שמסלול החיים שלהם לא הוביל אותם להשכלה גבוהה. הם לומדים מבוא לפסיכולוגיה, למנהל עסקים, לרפואה ולמשפטים, ידע חיוני ופרקטי בסביבה אקדמית.

המרצים הם סטודנטים וסטודנטיות מצטיינים לתואר ראשון. הם מקבלים נקודות זכות ופוגשים את התלמידים רגע לפני שהם הולכים להיות הפסיכולוגים, הרופאים, אנשי העסקים ועורכי הדין הבכירים והבכירות ביותר. ממש רגע לפני. 

וקורה שם קסם. 

 

מתפתחת תחושת מסוגלות, ניתנת הזדמנות, נוצרת נקודת מפגש. ניתנים כלים, אמיתיים, מתאפשרת מוביליות לדור הבא. מתפרצת גאווה. 

קבוצת תלמידים של אוניברסיטה בעם בסיור בבנק ישראל בבאר-שבע

צוללים

התכנית מעניקה למשתתפים ידע מעשי בסביבה אקדמית, במטרה לאפשר התמודדות טובה יותר בחיי היומיום, לפתח את הסקרנות, להשיב את חדוות הלימוד שאבדה, ולהעניק את הרצון והכלים להמשיך ללמוד ולהתפתח. הלימודים מאפשרים למשתתפים להיחשף לחוויית הלימודים האוניברסיטאית, לסטודנטים ולאנשי הסגל, על תחומי עיסוקם ותפיסות עולמם, ובכך מייצרים דו-שיח בין שכבות אוכלוסייה אשר לרוב אינן נפגשות בישראל. מפגש זה מעצים ומעשיר את התלמידים ותורם להשכלתם והכשרתם של הסטודנטים, מוביל לקירוב לבבות ולצמצום הניכור ממנו סובלים אלו החיים בשולי החברה. 

תלמיד אוניברסיטה בעם עם סטודנטית-מנחה בתוכנית

על הסטודנטים והסטודנטיות שלנו

הסטודנטים והסטודנטיות, המנחים והמנחות, מלווים על-ידי צוות התכנית. על ההשתתפותם בקורס האקדמי המלווה את ההנחיה בתכנית, כמו גם על עבודת ההוראה המעשית, מקבלים הסטודנטים נקודות זכות אקדמיות ומלגה, וזאת כחלק מהתפיסה הגורסת כי ההשכלה האקדמית צריכה לעודד, ליזום ולקדם מעורבות חברתית של סטודנטים, לצד דמוקרטיזציה והנגשה של הידע האקדמי. 

תלמידי אוניברסיטה בעם יושבים בהרצאה בקורס פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים

מודל אפקטיבית רזה

המשתתפים בתכנית מגיעים לאוניברסיטה אחת בשבוע, בהסעות מאורגנות על-ידי התכנית (בימי קורונה אנו נפגשים בקהילה ובאופן מקוון), ומקבלים ארוחת ערב קלה לפני תחילת השיעור. מודל הפעולה של התכנית מאפשר שימוש ומינוף חברתי של הידע באקדמיה ושל משאביה האנושיים – הסטודנטים – והפיזיים – כיתות הלימוד. כתוצאה מכך, הפעילות מבוססת על מבנה עלויות 'רזה' המוביל להחזר חברתי גבוה במיוחד אל מול ההשקעה התקציבית הנדרשת.

מדברים בתוצאות

כ-20,000 משתתפים סיימו עד-כה בהצלחה את לימודיהם בתכנית, תוך צמצום התלות בתמיכת שירותי הרווחה.

מאות מהם המשיכו ללמוד במסגרות המיועדות להשלמת השכלה ובמסגרות מקצועיות, עשרות השתלבו במסלול לימודים לתואר אקדמי במסגרת שיתוף-הפעולה בין 'אוניברסיטה בעם' לבין אוניברסיטת אריאל, המכללה האקדמית תל אביב-יפו ואוניברסיטת בן גוריון.

מחקר אקדמי שנערך בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב קבע כי התוכנית מצליחה לשפר באופן מובהק וייחודי את תחושת המסוגלות של משתתפיה, וכי לא קיימת בישראל  תכנית דומה המצליחה להניע שיפור כזה בקרב אוכלוסייה מבוגרת מרקע דומה.

בשנת 2011 זכתה התכנית לפרס יו"ר הכנסת לצמצום פערים חברתיים

בשנת 2019 זכתה התכנית בציון לשבח על פעילות בעלת אימפקט חברתי מדיד

חזון התוכנית

'אוניברסיטה בעם' פועלת למען חברה שיוויונית המאפשרת לכל אדם לממש את עצמו ולהיות אזרח משמעותי למענו ולמען החברה, זאת באמצעות יצירת מפגש בין האוניברסיטה לבין אוכלוסיות מוחלשות.

ועדה מייעצת

ד"ר עדי קול

מייסדת אוניברסיטה בעם

מייסדת אוניברסיטה בעם, יזמית חברתית, דיקנית הסטודנטים והבוגרים במרכז הבינתחומי הרצליה, מרצה בבית ספר לאודר לממשל וחברת כנסת לשעבר. עדי בוגרת תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בהצטיינות ותואר שני ודוקטורט מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק.

אהוד אור

סמנכ"ל לתכנון אסטרטגי ולשיווק של אוניברסיטת תל אביב

מתמחה בניהול ובאסטרטגיה של השכלה גבוהה, בהובלת תהליכי שינוי, בשילוב טכנולוגיות למידה, בהנגשה ובשוויון הזדמנויות.
בוגר תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון, ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב.
בעבר שימש כמנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה. היה חבר בוועד המנהל של "הכל חינוך".

דורון לבנת

חבר ועדה מייעצת

דורון הוא המנהל של קבוצת חברות בינלאומיות באירופה בבעלות משפחתו, המתמחות בהשכרה של אתרים לוגיסטיים ונמלים, השכרה של ציוד מכני והשקעות. דורון הוא יזם חברתי סדרתי המשקיע בעיקר בתחומי החינוך ובתכניות תשתית ארוכות טווח כגון בית השנטי, עמותת איילים, מכללת ספיר, עמותת מתן, תכנית לשמה, עמותת אור, תכנית 2048, מרכז ‘נא לגעת’, בית הספר ביאליק, מרכז פרס לשלום (תכניות עם ילדים ורופאים פלשתינאים), ממקימי עמותת תובנות בחינוך, מייסד מרכז ויס-לבנת ללימודי שואה באוניברסיטת חיפה, אוניברסיטה בעם, תכנית הרובוטיקה בירוחם ועוד. דורון הוא מגרעין המייסדים של ארגון מעוז, ומשמש כחבר ועד פעיל במספר רב של עמותות וארגונים. לדורון הוענק תואר ד”ר לשם כבוד בפילוסופיה מאוניברסיטת חיפה.

ד"ר אמי בוגנים

חבר ועדה מייעצת

אמי בוגנים נולד במרוקו (1951), משמש נשיא המכון האירו ים-תיכוני לדיאלוג בין ציוויליזציות (מא"י) ומעורב מזה כמה עשורים בפעילות הפילנתרופית במדינת ישראל ובאירופה. הוא נמנה עם צוות ההקמה של מכון מנדל למנהיגות, שימש בתפקיד מפתח ברשת אליאנס, ניהל את היחידה למחקר ופיתוח של המחלקה לחינוך של הסוכנות היהודית ומשמש כיום יועץ למספר קרנות לרבות קרן מתנאל. בהכשרתו מחנך וחוקר פילוסופיה ומחשבת ישראל. הוא פרסם עשרות ספרים בצרפתית ובעברית. עם ספריו בעברית, עמיות יהודית בעידן של גלובליזציה (אלינר, 2007), פגישה עם מחנך (כרמל, 2010), מבוי משיחי (מא"י, 2016), באבא (2021).

פרופ' עמרי ידלין

חבר ועדה מייעצת

פרופ' עמרי ידלין הנו חבר הסגל האקדמי הבכיר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב מאז שנת 1993.
במהלך השנים 2008-2019 עבר פרופ' ידלין למכללה האקדמית ספיר, בתחילה כמייסד וראש בית הספר למשפטים של המכללה ולאחר מכן כנשיא המכללה.
בשנת 2019 חזר פרופ' ידלין לפקולטה למשפטים בתל אביב ומאז הוא מנהל את מערך הקליניקות של הפקולטה, מערך המונה שמונה קליניקות, 12 עורכי דין וכמאה וחמישים סטודנטים המספקים שירות משפטי לאוכלוסיות מוחלשות ומקדמים סוגיות משפטיות בעלות אימפקט חברתי משמעותי.

עו"ד אריאלה להב

חברה ועדה מייעצת

עו״ד אריאלה להב עוסקת בדיני חברות ובדיני ניירות ערך, מלווה חברות פרטיות וציבוריות בגיוס הון ובעסקאות בינלאומיות, וכן משמשת מגשת ובוררת בסכסוכים, במיוחד בתחומים אלה. בעבר, הייתה שותפה בכירה במשרד גולדפרב, אחד מחמשת המשרדים הגדולים בישראל. נוסף לעריכת דין, אריאלה עוסקת בחקר השיח, בעיקר הפוליטי, וחברה בקבוצת המחקר ADARR, באוניברסיטת תל אביב. נוסף לתואר במשפטים, לאריאלה תואר ראשון בספרות אנגלית ובשפה וספרות צרפתית, ותואר שני בתרבות צרפת, כולם מאוניברסיטת תל אביב. אריאלה חברה בועד המנהל של אוניברסיטה בעם מאז היווסדה

צוות

ענת אלדר וטין

מנכ"לית ומנחה אקדמית בסניף תל אביב

ענת בעלת תואר ראשון בהצטיינות יתרה בפוליטיקה וממשל וסוציולוגיה אנתרופולוגיה מאוני' בן גוריון, ותואר שני בהצטיינות במשפטים מאוני' בר אילן. לפני הצטרפותה לאוניברסיטה בעם עבדה ענת ב"עתודות לישראל" במשרד ראש הממשלה, וכשותפה ומנהלת צוות הייעוץ בחברת "תובנות". מתגוררת ברמת גן, נשואה למיכאל ואמא להללי ורני, הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם הוא הידיעה שזה עובד, וכשהיא לא בתכנית היא חובבת מאפיות וצוברת חומרי יצירה.

תם סלע

רכזת מגמת פסיכולוגיה בסניף ירושלים

תם בוגרת תואר שני במדע הדתות מאוניברסיטה העברית בירושלים, ובימים אלו עושה תעודת הוראה בהיסטוריה. תם אוהבת לנגן בגיטרה, לקרוא ולטייל בירושלים ובעולם. הדבר האהוב עליה ב"אוניברסיטה בעם" הוא המפגש עם מגוון הקהילות והאנשים בירושלים והעבודה המשותפת עם א.נשים נעימים, חמודים ורציניים.

מאיה כהן

רכזת מגמות משפטים ומנהל עסקים בסניף ירושלים

מאיה נולדה ומתגוררת בירושלים. סטודנטית לתואר ראשון במרכז האקדמי שלם בתואר דו חוגי במדעי הרוח, מזרחנות וערבית.
מאיה אוהבת לטייל בארץ ובעולם, לרוץ, להדריך ולתרגל יוגה. הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם הוא התחושה של הביתיות והמגע האישי והישיר בין כולן וכולם.

מתן גרנר

רכז מגמת משפטים ורפואה סניף חיפה

מתן בשנה האחרונה לתואר ראשון בפסיכולוגיה ותיאטרון באוניברסיטת חיפה. מתן אוהב לטייל בעולם, לבשל, להתסיס קבוצ'ה (יאמי), לטפל בצמחים ולשחות. הדברים האהובים עליו באוניברסיטה בעם הם הסקרנות והחיוכים שמשתקפים בפני התלמידים/ות והמדריכים/ות בסוף יום לימודים.

גל הורוביץ

מנהלת סניף תל אביב

גל בוגרת תואר ראשון בפוליטיקה וממשל ולימודי אפריקה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. בעברה עבדה כמנהלת צוות חוויה בחברת Venn, ניהלה את קורס 'תשתית' של עמותת 'ישראל חופשית' ונשלחה פעמיים להתנדבות בחו"ל. גל אוהבת לטייל בעולם, לרכב על אופניים ואת הים, העיר והטבע. הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם" הוא ה'שיחות מסדרון' עם הרכזות, המדריכים והתלמידים.

הגר אלון

מנהלת סניף ירושלים

הגר בוגרת תואר ראשון בפכ"מ (פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה) מהאוניברסיטה העברית בירושלים. בעברה עבדה כרכזת פדגוגית בעמותת "חינוך לפסגות" וניהלה את סניף הסטודנטים של עמותת "פעמונים" בירושלים. הגר אוהבת לטייל, לקרוא, לאפות ותיאטרון. הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם הוא המפגש עם המון אנשים טובים ומעניינים- שכולם אוהבים למידה וסקרנות ומחפשים אותה בחייהם.

שוהם גייגר

רכזת מגמות פסיכולוגיה ורפואה בסניף תל אביב

שוהם בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת חיפה, כיום לומדת תואר שני בפסיכולוגיה התפתחותית במרכז האקדמי ברמת גן. שוהם חובבת אקרו באלנס, סאפ וים, טבע וכלבים, ואוהבת מאוד לבלות עם חברים ומשפחה. הדבר האהוב עליה ב"אוניברסיטה בעם" הוא המפגש עם התלמידים לפני תחילת השיעורים.

הילה קום

מנהלת סניף חיפה

הילה בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך מאוניברסיטת חיפה . בעברה ריכזה קבוצה מעורבת של סטודנטים בתכנית שגרירי רוטשילד וריכזה קבוצת בארגון MEET לקידום מנהיגות נוער בקרב יהודים וערבים. הילה אוהבת לשתות קפה הפוך על בסיס מים, לטייל, לרקוד ולראות סדרות בנטלפיקס. הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם הוא הרגע של השקט אחרי שכל התלמידות והתלמידים נכנסו לכיתות והלמידה החלה.

קורין תמם

רכזת מגמת פסיכולוגיה בסניף חיפה

קורין סטודנטית לחינוך בלתי פורמלי במכללת אורנים, אחריי שכמעט השלימה תואר בהנדסת ביוטכנולוגיה . בזמנה הפנוי אוהבת לכתוב ולשמוע שיעורי תורה. בעברה הדריכה בתנועת הנוער כנפיים של קרמבו. הדבר שקורין הכי מתחברת אליו באוניברסיטה בעם הוא הקסם שבפשטות. הניצוץ שבעיניי התלמידים כאשר הם יוצאים מהשיעור ומספרים חוויות בהתלהבות, זה הרגע שמבינים את חשיבות העשייה.

אסף בנר

מנחה אקדמי בסניף באר שבע

אסף, ירושלמי בנשמה שגר בעמק האלה עם מרב וארבעה ילדים מהממים. יזם חברתי/ עסקן כבר שני עשורים, ושותף בהקמה וניהול של עמותות וארגונים ( שכן טוב, מעגלי צדק, קרן פסיפס ישראלי, צום נזכור, חותם). בוגר שני תארים באוניברסיטה העברית, וקורס בישול בדהארמסלה. הדבר האהוב עליו באוניברסיטה בעם הוא המפגש והזיקה. ומחוץ לאוניבעם הוא מתמודד על תואר "סגן אב השנה 2021" .

אביעד מאירפלד

רכז תפעול בסניף ירושלים

אביעד נולד ברעננה ומתגורר בירושלים. סטודנט לתואר ראשון בפסיכולוגיה ומנהל עסקים באוניברסיטה העברית. אביעד אוהב לטייל, לקרוא ולעשות הרבה כיף עם חברים. הדבר האהוב עליו באוניברסיטה בעם זה המפגש עם התלמידים ועם נהגי האוטובוס והמזנון. המפגש מחדש ומאיר ומלמד הרבה.

יובל קרוטר

רכזת תפעול בסניף באר שבע

יובל סטודנטית לתואר ראשון בעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן גוריון. במקור ממושב לימן בגליל המערבי ומתגוררת כעת בבאר שבע. יובל אוהבת את הים, הטבע ואוכל טעים. הדבר שהכי מתחברת אליו באוניברסיטה בעם הוא לראות את ההתרגשות של משתתפי התוכנית להגיע ללמוד באוניברסיטה.

נעם פואה

סמנכ"ל התכנית

נעם במקור מקיבוץ העוגן וכיום גר בתל אביב. בוגר תואר ראשון במרכז האקדמי שלם בחוג למזרח תיכון ואסלאם. נעם אוהב מאד לטייל, לשחות, לשחק שח- מט ולגדל ירקות. בעבר שימש כמנהל מכינה קדם צבאית לנוער בדואי בדרום הארץ. הדבר האהוב עליו באוניברסיטה בעם הוא הרגע הזה שמגיע נהר של אנשים להחיות את האוניברסיטה בשעות הערב.

שקד גפני

מנהלת סניף באר שבע

שקד סטודנטית לתואר שני בתוכנית למנהל עסקים ומנהיגות חברתית של מנדל באוניברסיטת בן-גוריון. בוגרת תואר ראשון בסוציולוגיה, אנתרופולוגיה ולימודי מדינת ישראל בבן-גוריון גם כן. שקד בעלת ניסיון בהנחיית קבוצות, פיתוח תוכן ויזמות. במקור מכפר-ויתקין ומתגוררת בבאר שבע בשנים האחרונות. כששקד לא בתוכנית היא אוהבת לבשל אוכל מיוחד מרחבי העולם, ובעיקר אוכל הודי, לקרוא ולטייל. הדבר האהוב על שקד באוניברסיטה בעם הוא הרגע שהתלמידים והמדריכים יוצאים מהשיעור עם חיוך ענק על הפנים!

אור הלוי

רכזת פסיכולוגיה ומנהל עסקים בסניף באר שבע

אור סטודנטית לתואר ראשון בפסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. במקור מקדימה-צורן ומתגוררת כעת בבאר שבע. בעלת ניסיון בהדרכה ובפיתוח הדרכה. בעבר ריכזה את שבט הצופים בקדימה, אוהבת לטייל בארץ ובחו"ל. הדבר האהוב עליה באוניברסיטה בעם הוא השמחה בעשייה של המדריכים והמדריכות בתכנית.

יהל אלימלך

רכזת פסיכולוגיה ורפואה בסניף תל אביב

יהל סטודנטית לתואר שני במגמת פסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת תל אביב. בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה וכלכלה באוניברסיטת מרילנד, ארה״ב. בזמנה הפנוי, יהל אוהבת לטייל בבתי קפה מיוחדים, לקרוא, ולבשל. הדבר האהוב על יהל באוניברסיטה בעם הוא הרגע שהתלמידים מגיעים כל שבוע בציפייה ללמוד ולפגוש שוב את חבריהם לתכנית והמדריכים.

יעלי כץ

רכזת פסיכולוגיה ורפואה בסניף באר שבע

יעלי סטודנטית לתואר ראשון בניהול ואומנות באונירסיטת בן גוריון בבאר שבע. במקור מראשון לציון. בזמנה הפנוי אוהבת לטייל בארץ, לרוץ, לבשל ולצייר. הדבר האהוב על יעלי באוניברסיטה בעם הוא לראות את השיעורים וללמוד ביחד עם התלמידים.

רועי אופנבכר

מנחה אקדמי בסניף ירושלים

רועי ירושלמי מגיל שבע. מנסה לשלב בין תחומי עיסוק שונים: למד הסטוריה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה, כיום מטפל במשרד הבריאות, מדריך סיורים לא שגרתיים בירושלים וכותב כשמתאפשר לו (הוציא ספר בשם "יותר מאחד פחות משניים"). נשוי לתמר ואבא לשני ילדים, וגם בעלים גאה של קבוצת כדורגל (הפועל ירושלים). הדבר האהוב על רועי באוניברסיטה בעם זה המפגש והיצירתיות.

רוני אפגן

רכזת פסיכולוגיה ומשפטים בסניף תל אביב

רוני סטודנטית לתואר ראשון דו-חוגי בפסיכולוגיה ומדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב. בזמנה הפנוי, רוני אוהבת לעסוק בכושר גופני, לטייל בטבע, לאפות ולבלות עם קרובים אהובים. הדבר האהוב על רוני באוניברסיטה בעם הוא רגע היציאה מהשיעורים בו התלמידים מחויכים ומרוצים, מלאי סיפוק וציפייה למפגש בשבוע הבא.

אודי ברנשטיין

מנחה אקדמי בסניף חיפה

מרצה לפילוסופיה פוליטית, מכשיר ומלווה צוותים בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי. בעל תואר ראשון במדעי החברה והרוח ותואר שני במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה, בוגר התכנית להנחיית קבוצות בסמינר הקיבוצים. הקים וניהל את תכנית "רעים" של החברה למתנ"סים - קבוצות חברתיות ברחבי הארץ לילדים, נוער ומבוגרים המתמודדים עם לקויות תקשורת, למידה והסתגלות. ניהל את מחוז צפון בארגון "שגרירי רוטשילד" של קרן רוטשילד קיסריה והיה ראש המכינה הקדם צבאית ערבה פארן. חבר בוועד המנהל ומנחה מסעות בטבע מטעם עמותת "בשביל המחר". גר בזיכרון יעקב, נשוי לסיגל ואבא לעברי, ליבי וגוני. אוהב באוניברסיטה בעם את החתירה המתמדת למפגש בין בני אדם.

גישור על פערים חברתיים והשוואת הזדמנויות

צמצום פערי ידע והשכלה.

נקודת מפגש

יצירת קשר בלתי אמצעי של כבוד ולמידה הדדית, בין אוכלוסיות מוחלשות לבין אחד ממוקדי הכוח המשפיעים בחברה – האקדמיה.

אזרחות משמעותית

הפיכת המשתתפים לאזרחים משמעותיים הלוקחים אחריות על חייהם ופועלים מתוך מודעות וחשיבה למענם ולמען אחרים.

מטרות התוכנית

University Baam montreal

A tribute to donors of scholarships for University in the Community Project "Access for All"

פרסומים

דו״חות

סיכום השנה האקדמית תשע”ה (2015 - 2014)

סיכום השנה האקדמית תשע”ו (2016 - 2015)

סיכום השנה האקדמית תשע"ז (2017 - 2016)

סיכום השנה האקדמית תשע"ט (2019 - 2018)

סיכום השנה האקדמית תש״פ (2020 - 2019)

סיכום השנה האקדמית תשפ"א (2021 - 2020)

bottom of page